Onze enthousiaste, energieke, slimme en vooral lieve Rex is maandag 13 juli om circa 10.30 uur tijdens het spelen plotseling hard weggerend en daarbij een weg overgestoken en aangereden. Hoewel hij er uiterlijk onbeschadigd uitzag hing zijn rechter achterbeen er raar bij.

Vastgesteld is dat de knie kapot was en hij gelukkig geen inwendig letsel had opgelopen. We zijn toen direct doorverwezen naar de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.

Van dinsdag t/m vrijdag is hij daar gebleven en tweemaal geopereerd. Er was sprake van een complex trauma aan zijn knie. Twee afgebroken botfragmenten zijn met schroeven terug gezet. Aan de andere zijde van de knie zijn twee schroeven met draad ter stabilisatie van het gewricht aangebracht. De voorste kruisband was grotendeels (70%) gescheurd. De binnenste band van de knie was volledig losgescheurd en is gehecht en gestabiliseerd met botdraad.

De chirurgen, Dr. Meij en Drs.Wouters, hebben contact opgenomen met orthopedist Arjan Hodes.

Dr. Meij heeft eerst samen Arjan Hodes een soort beschermende constructie gemaakt die het geopereerde knie gewricht volkomen ontlast.

Medisch effectief maar voor Rex wel belastend. Direct na de operatie heeft Arjan Hodes eveneens een gipsafdruk gemaakt een kniebrace die hij heel snel heeft gemaakt. De dinsdag na het weekeind is hij die bij ons thuis komen aanbrengen.

Nadat de brace was aangebracht sprong Rex meteen op en liep op drie benen rondjes door de kamer. Af en toe zette hij het geopereerde been voorzichtig aan de grond.

Bij het eerste controle bezoek was Dr Meij aangenaam verrast door de manier waarop Rex met de brace rond liep en zijn been en daarmee knie, voorzichtig belaste.

Rex is nog steeds blij, opgewekt, energiek en actief. Helaas voor hem moet hij nu 6 weken strikte rust hebben. Hij ligt zo veel mogelijk in een geïmproviseerde bench of bij ons aan de voeten. Het kost ons veel moeite om te voorkomen dat hij rond gaat lopen. Hij presteert het zelfs om tijdens het plassen zijn goede been op te tillen en op zijn slechte been te gaan staan. Ik manoeuvreer hem nu zodanig dat hij dat niet meer gaat doen. Ook is hij nog steeds geneigd om te gaan springen. Het lopen gaat hem ondanks zijn handicap, maar dankzij de kniebrace goed af en hij moet constant afgeremd worden om zijn knie niet te veel te gaan belasten. De kniebrace heeft hij nu ruim drie weken aan en belemmert hem niet in zijn bewegingen, maar voorkomt wel dat het kniegewricht zijdelings wordt belast.

Op 13 augustus is Rex voor de derde maal geopereerd om de ter stabilisatie aangebrachte schroeven en draad te verwijderen. Deze werden namelijk door het lichaam uit het bot gestoten en zorgden voor een sterke zwelling aan de binnenzijde van de knie. Zij bleken ook geen functie meer te vervullen. Na het verwijderen hiervan lijkt hij weer beter te lopen en zijn knie meer te belasten.

Als alles goed blijft gaan zal hij zijn spieren moeten revalideren d.m.v. hydrotherapie. In Eemnes hebben we al een adres gevonden.

“We hopen dat alles binnen de grenzen van de mogelijkheden, na een zo ernstig trauma aan de knie, weer goed komt met Rex. Volgens ons heeft de kniebrace zowel voor het genezingsproces als het comfort voor Rex tot op heden goed gewerkt.”

Rex hersteld!

Het gaat heel goed met Rex. Hij heeft het erg naar z’n zin in de sneeuw. Hij rent en springt weer als vanouds. Je merkt alleen dat hij een enkele keer na veel gedaan te hebben met z’n been trekt als hij uit zijn mand komt.

Ineke heeft eenstukje geschreven voor de  “Labrador post”. Waarschijnlijk wordt het in het februari nummer geplaatst.

Vriendelijke groeten en een poot van Rex.

Roel en Ineke.